A szemüveglencsék törésmutatója

Minél magasabb egy szemüveglencse törésmutatója, annál vékonyabb lencsét lehet belőle készíteni. A nagyobb fénytörés miatt ugyanis kisebb anyagmennyiségre van szükség ugyanolyan dioptriájú hatás eléréséhez.

Miért használnak különböző törésmutatójú lencséket az optikában?

Mert a viselők dioptriájától és a szemüvegkeret típusától függően a látszerész így tudja a legmegfelelőbb megoldást (vékonyítást) ajánlani a vevő számára.

Milyen törésmutatójú lencséket használnak ma az optikában?

A hagyományos műanyag lencse 1,5-ös törésmutatóval készül. Az ennél magasabb törésmutatójúakat nevezzük magas törésmutatójú (1,59 – 1,6) illetve ultra magas törésmutatójú (1,67 – 1,74) lencséknek. A hagyományos üveglencse 1,5-ös törésmutatóval készül. Az e feletti törésmutatójúakat nevezzük magas törésmutatójú (1,6 – 1,7) illetve ultra magas törésmutatójú (1,8 – 1,9) lencséknek.

Milyen felületkialakítást használnak a szemüveglencsék vékonyításához?

A hagyományos szférikus kialakítás (gömbfelület) helyett aszférikus felületkialakítást használatos. Ezek amellett, hogy esztétikusan laposabb görbületet tesznek lehetővé, kevésbé nagyítják a szemet, és jobb leképzésük miatt a torzításuk is kisebb.

Hogyan lehet egy rövidlátó szemüvegében a konkáv (-) lencsét hatásosan levékonyítani?

A rövidlátóknál mindig a szélvastagsággal van probléma a konkáv (-) lencse formája miatt. Megoldás: Elsősorban magasabb törésmutatójú lencséket kell használni, ha ehhez még aszférikus felületkialakítás is társul, akkor lesz a lencse a legvékonyabb.

Hogyan lehet egy távollátó szemüvegében a konvex (+) lencsét hatásosan levékonyítani?

A távollátóknál mindig a középvastagsággal van probléma a konvex (+) lencse formája miatt. Megoldás: Elsősorban aszférikus felületkialakítású lencséket kell használni, ha ehhez még magasabb törésmutató is társul, akkor lesz a lencse a legvékonyabb. Törekedni kell a megrendelés során a lehető legkisebb lencse átmérőre, mivel így tovább csökkenthetjük a középvastagságot, és az azzal párhuzamos szélvastagságot is. Természetesen ehhez optimálisan a legkisebb szélességű keretre van szükség.

Nem elégedett eddigi szemüvegeinek megjelenésével és vékonyságával?

Optikánk nevéhez méltóan mi megpróbáljuk megtalálni az Önnek legjobban tetsző megoldást, amelyben a divat és az esztétika párosul az Ön igényeivel és elvárásaival! Ma már sok minden lehetséges, ami évekkel ezelőtt csak álom volt! A fenti eljárásokkal, és megfelelő keretválasztással még a magasabb dioptriájú szemüvegek is sokkal szebbre készíthetőek el, mint korábban! Ha Ön szeretne megszabadulni régi, vastag szemüvegétől és egy modern, esztétikus szemüvegre vágyik, várjuk szeretettel üzletünkben!