Mitől "fárad" a szemünk a monitor előtt?

Bizonyára sokakat érdekel, mi történik valójában szemünkkel monitor előtti munkavégzés során, miért érezzük estére „fáradtnak" látásunkat, miért vörösödik, szárad ki szemünk, esetleg miért fáj a fejünk. Többen erre a kérdésre azt felelnék, hogy a monitor káros sugárzása okozza ezeket a panaszokat. Káros sugárzástól manapság már a „Low Radiation" technika bevezetése óta a legtöbb monitor esetén nem kell tartanunk. (Az LCD monitorok pedig egyáltalán nem sugároznak...) Miért van szükség szemüvegre computer előtti munka esetében?

A számítógép képernyőjét 50-70 cm távolságról nézzük, gyakran napi 8 órán keresztül. Ez állandó közeli munkát (alkalmazkodást) jelent szemünk számára, mely megerőlteti a külső és a szem belsejében lévő szemizmainkat egyaránt. Az emberi szem számára ez egy viszonylag „új feladat".

Gondoljunk bele, 80-100 évvel ezelőtt szó sem volt teljes munkaidős közeli elfoglaltságról, így természetes, hogy gondot okoz.

Mindemellett lehet helytelenül alkalmazni a monitorokat, tovább fokozva ezzel a terhelést.

Hogyan tudjuk rosszul használni monitorunkat?

Amennyiben fénytörésünk nem tökéletes, (szemüvegre van szükségünk, és nem hordjuk), a fent leírt terhelési folyamatot még inkább növeljük, fokozva ezzel a fáradtságot. Már minimális fénytörési hiba (alacsony dioptriás szemüveg hiánya) is súlyos panaszokat okozhat. Fontos tehát a megfelelő korrekciós szemüveg használata.

Az állandóan változó képek miatt kevesebbet pislogunk, ezáltal nem lesz elég könnyes a szemünk, kiszárad. Ilyenkor jelenthetnek megoldást a különböző műkönny készítmények.

A nagyon közel elhelyezett hagyományos CRT monitorok statikusságukból adódóan vonzzák a port, melyet aztán szemünkbe lövellnek, erre mechanikai gátat képezhet a szemüveg.

Az sem szerencsés például, ha a képernyőre folyamatosan felfelé kell tekintsünk, hiszen szemünk közeli munkát lefele hajtott fejjel végez természetes körülmények között, ezért különös gondossággal érdemes berendezni számítógépes munkahelyünket.